Vrienden Evoluon

Boek Evoluon


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon



Eindelijk een Boek over het Evoluon
Door JULES HEZEMANS
EINDHOVEN - 23 augustus 2006

Het Evoluon is al veertig jaar het boegbeeld van Eindhoven, maar een boek over het markante gebouw was er nog niet. Dat verandert volgende maand. Het is een plaatjesboek geworden met nogal wat meer tekst dan eigenlijk de bedoeling was. Auteur is Eindhovenaar Steef Hendriks (Vriend van het Evoluon (JR)).

Het Evoluon is van binnen én buiten fotogeniek, het verhaal over de bijzondere ontstaansgeschiedenis is interessant en er zijn tien miljoen mensen op bezoek geweest in het unieke doe-museum dat er tot 1989 in zat. Kortom, stof en illustraties genoeg voor een leuk boek. En toch is dat er nooit gekomen. „Er is wel wat geschreven over het Evoluon, zoals in brochures en in het boek Philips Honderd, maar een boek was er gek genoeg niet“, zegt Steef Hendriks uit Eindhoven. Nog niet, want op 10 september verschijnt van zijn hand ’Evoluon, 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio’.

Dat het boek er komt, is te danken aan Paul-Ivo Burgers, uitgever bij Adr. Heinen Uitgevers in Den Bosch. „Ik kom uit Geldrop, en ben er vroeger vaak geweest toen het museum er nog was“, legt Burgers uit. Toen hij hoorde dat het veertigjarig bestaan eraan kwam, moest er dus een boek komen. Hij wilde een nostalgisch ’feel good’-boek voor veertigplussers. Die zijn immers massaal naar het museum gekomen in de 23 jaar dat het open was tussen 1966 en 1989.

Even doen
Zelf schrijven wilde Burgers niet. Via het Evoluon kwam hij in contact met Hendriks, de 56-jarige Eindhovenaar die een reclamebureau heeft en zelf jarenlang bij Philips heeft gewerkt. Die wilde dat in z’n vrije tijd wel even doen. Maar dat ’even’ viel tegen. „Het was de eerste keer dat ik een boek samenstelde, en dat heb ik wat onderschat. Op het laatst was het bijna een dagtaak die mijn gewone werk in de weg zat“, zegt Hendriks. Hij dook verschillende archieven in, onder andere de rijkelijk gevulde Philips Company Archives, en sprak met verschillende mensen, onder wie co-architect Leo de Bever, die het gebouw indertijd ontwierp, samen met de inmiddels overleden Louis Kalff. „Er was uiteindelijk veel te veel materiaal. Dus moesten we streng selecteren. En feiten controleren, dat bleek soms tijdrovend. Niet iedereen weet meer precies hoe iets zat, en niet alles is in archieven te vinden.“

Het was de bedoeling om er een kijkboek van te maken, met veel foto’s van de bouw en de museumtijd. „Maar dat groeide toch nogal uit, omdat er zoveel bijzonders was. Over de geschiedenis bijvoorbeeld, met als initiator Frits Philips. Er zijn heel bijzondere bouwtechnieken gebruikt, onder andere om de schotel te maken.“

Opstijgen
Zo werd het een boek met 168 pagina’s, dat grofweg in drie delen te verdelen is: de ontstaansgeschiedenis en de bouw, een beschrijving van de inhoud van het museum, en de ombouw tot conferentiecentrum nadat het museum dicht ging. Daarbij zijn er nog een voorwoord van Frits Philips jr. en een naschrift van Harry Hendriks, directeur van Philips Electronics Nederland. Steef Hendriks, overigens geen familie van de Philips-directeur: „Het is leuk om te zien dat Frits Philips junior in zijn voorwoord spreekt over een schotel die elk moment kan opstijgen, terwijl architect De Bever juist vindt dat het een schotel is die net is geland. Zo zie je dat je er ook nu nog heel verschillend naar kunt kijken.“

Het boek ’Evoluon, 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio’ verschijnt op 10 september en kost 19,95 euro.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van woensdag 23 augustus 2006.

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Naar de top van deze pagina