Vrienden Evoluon

Kees Stravers aan het woord


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon



De evolutie van het Evoluon.

Kees Stravers:
’Hier is veel begonnen’
Door MAX STEENBERGHE

19/06/2004,

Nederland mag ondergedompeld zijn in Oranje, aan Kees Stravers gaat het voetbal grotendeels voorbij. Heeft-ie het te druk voor. Zijn huidig project zit in twee dikke ordners. Daarin de brieven waarmee het Evoluon destijds de onderdelen van de expositie wegschonk. Aan musea, aan universiteiten, aan collectioneurs, aan derden, aan particulieren. Stravers belt ze nu een voor een. Op ze de spullen nog hebben. Hoe ze er bijstaan. Dat inventariseert hij.

Hopelijk blijft er ook iets bij hem hangen. Want hoewel hij het niet zegt, is het in-triest. Een verzamelaar kent geen grenzen en de Geldropse woning van Stravers is van onder tot boven volgepropt. Het grenst aan het ongelofelijke. Het begint al in de garage, waar stokoude VAX-computers staan. Geen pc-tjes, maar maatje koelkast, op zwenkwielen, met floppies ter grootte van elpees. De allereerste harddisk, het allereerste lcd-scherm: het staat er, of ergens anders in huis. Want geen kamer of hij is volgestouwd, met hooguit plaats voor een stoel plus een kop thee. Niet alleen (tientallen) computers, maar ook audio-apparatuur, laserdiskspelers, CD-i-prototypes, betamax, v2000. In een andere kamer: zenders. Meneer is zend-amateur (PB0AIA) en heeft tot stokoud legermateriaal. Leger? Aha. Hij heeft een zestig jaar oude truck. Is net terug uit Normandië, waar hij op de invasiestranden met morse-apparatuur de geschiedenis mee heeft herhaald.

En tussen al die – voor leken – troep: niets van het Evoluon . Ja, een zendcertificaat, en een legpuzzel. Verder niks. Terwijl hij ook door de huidige directie als dé deskundige wordt gezien. Kijk maar eens op www.evoluon .org. Als u durft. Het begon voor Stravers (44) als kind. Hij hield van techniek, en het Evoluon was "leuker dan de Efteling. Eindelijk een museum waar je overal aan mocht komen.” "Een viertaktmotor, een beeldbuis, opeens ging het leven en snapte je het.” Het Evoluon ging jaren later opnieuw voor hem leven toen die expositie allang weg was.

Een vriend, Peter Lundahl, was ooit computerbeheerder in het Evoluon en had zelf flink geknutseld aan de software van de Senster, het robotwezen dat op geluid reageerde. Eenmaal gepensioneerd wilde hij een Senstertje nabouwen en ging samen met Kees op zoek naar gegevens van het ding. Stravers: "Wie schetst onze verbazing toen bleek dat er op dat hele wereldwijde web nauwelijks iets over dit unicum te vinden was.” Dat kan niet, vond Stravers, dat komt goed. En hij bouwde een website.

Een van zijn eerste attracties vond hij op zolder bij Lundahl: de cassettes van de Gidofoon, de cassetterecorder die je bij wijze van gids om kon hangen en die je door de expositie heenpraatte. Stravers: "Dat maakte heel wat los. Iedereen kreeg acute aanvallen van nostalgie en men begon te mailen. Helemaal toen er nog een stukkie in de krant stond. Iedereen mailde en belde en ik zei: ínleveren maar’. Maar dat deed men niet. Het is verbijsterend hoe veel mensen door het Evoluon op hun levenspad zijn gezet. Dan belt er weer een professor-doctor-ingenieur die al pratende bemerkt dat het eigenlijk door het Evoluon allemaal is begonnen.”

Stravers zoekt nog naar de originele bouwtekeningen, maar is verder met alles blij. Al zou niks hem zo blij maken als een her-opening. Moet kunnen, vindt hij. En nee, het hoeft niet in de originele staat terug., of nu vooruit te lopen op de nieuwe techniek. Maar, en daar komt zijn werk bij het Stedelijk College om de hoek kijken: "Denk aan de jeugd. Jongeren zijn ondergedompeld in techniek, maar ze kennen de basis niet.” "Er is helemaal niet zoveel nieuwe techniek. Het is alsmaar verdere verfijning van basisprincipes. Uit de flop kwam de cd, en daaruit de dvd. Een gsm is een radiozender. Als je die basis nu eens uitlegt, op een aansprekende manier.”

De gemeente hoeft niet meer te doen dan het bedrijfsleven te stimuleren er geld in te steken. Verder is het simpel. "Gewoon, uitgaande van de belevingswereld van nu terugkijken naar hoe het begon en dat begin is erg begrijpelijk. Het Evoluon kan fantastische verhalen vertellen.”

-------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 19 juni 2004

--------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina