Vrienden Evoluon

Rapport Kraaijeveld


Terug naar Index Vrienden van het Evoluon



Zoals het vroeger was, wordt het nooit meer
door Joep Crola en Peter Scholtes
EINDHOVEN - 30 januari 2007

Het Evoluon zoals dat bestond in hun ’korte broektijd’, keert nooit weer. Eindhovens burgemeester Sakkers en directievoorzitter Harry Hendriks van Philips Nederland zijn ook ooit als scholier naar de permanente techniektentoonstelling geweest. „Maar technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat ze moeilijk zijn bij te houden”, verklaart Hendriks. „En daarbij is zo’n tentoonstelling te duur.”

Philips is bovendien tevreden met het huidig functioneren van het Evoluon dat als conferentiecentrum jaarlijks 120.000 bezoekers trekt. Nieuwe toegevoegde functies kunnen het gebouw wel een bredere basis verschaffen.

De commissie-Kraaijeveld komt tot verschillende mogelijkheden voor een – wat zij noemt – Evoluon Technology Experience. Het techniekcentrum zou onder meer kinderen enthousiast moeten maken voor techniek, kunnen helpen bij beroepskeuze en hen techniek ’laten beleven’.

In verschillende paviljoens zou kunnen worden uitgelegd wat techniek betekent voor bijvoorbeeld voeding, sport, milieu of veiligheid. Een idee is om te laten zien wat nano-technologie inhoudt en de bezoeker laat voelen hoe een nano zich verhoudt tot objecten van ware grootte. In een ’science-lab’ zouden bezoekers zelf aan de slag kunnen: schuim maken voor de cappucino of een kogel afvuren op nieuwe kledingvezels, aldus voorstellen uit het rapport.

Het Evoluon zou ook kunnen dienen ’als platform voor communicatie over techniek en samenleving, met congressen, uitreiking van techniekprijzen en themadagen voor scholen’.
Deelnemende bedrijven en organisaties kunnen het gebouw gebruiken voor productpresentaties, ontvangst van relaties en bijeenkomsten om samen nieuwe innovaties te ontwikkelen.

De commissie-Kraaijeveld ziet ook een functie als educatief platform voor doelgroepen van zes tot zestig jaar: met programma’s voor zowel scholen als volwassenen; een ’techno-shuttle’ haalt de groepen op, brengt ze naar het Evoluon en vervoert ze later weer naar bijvoorbeeld de High Tech Campus.

Een ander plan is nog om een restaurant te beginnen, een ontmoetingsplek met ’high tech food’ in een open keuken of een ’food lab’ met kookdemonstraties.
De combinatie die als grootste gemene deler voortvloeit uit de verschillende mogelijkheden, komt neer op techniekexposities voor zowel de professionele markt als een groter (jeugdig) publiek.

„De combinatie maakt de formule lastig, maar ook uitdagend”, concludeert Theo Schut, die namens de commissie-Kraaijeveld als projectleider optrad.

------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 30 januari 2007

------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.