Vrienden Evoluon

Voorstel van
prof. Bert Meijer


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon



Gastcollege van Prof. Bert Meijer TU/e

Doop Evoluon om in

Kleisterlee's Medical Technology Centre

Woensdag 19 november 2003,

Afgelopen week was het weer zo ver. Ruim tweehonderd heren in smoking en bijna vijftig, veel mooier geklede, vrouwen en jonge onderzoeksters vullen de Ridderzaal op het Binnenhof van Den Haag. Voor de vierde keer alweer wordt de avond van de wetenschap en maatschappij gehouden. Al etende en drinkende is gediscussieerd over onze kenniseconomie. Is er een kentering waarneembaar of zijn we met een kaalslag bezig? Iedereen die zichzelf belangrijk vindt, is aanwezig en natuurlijk kan uw columnist niet ontbreken. Het lijkt wel of iedereen elkaar kent en het is reuze gezellig. Of zoals mijn gewaardeerde collega Piet Lemstra eens zei: 'Hoezo onze kennis-economie? We hebben een kennissen-economie!' Ministers, politici, captains-of-industry, bestuurders, sporters, media persoonlijkheden, onze kroonprins, jonge en oude wetenschappers hebben allemaal een mening over wat innovatie is.

Ondanks toespraken van minister Van der Hoeven en minister De Graaf is de heer Kleisterlee de ster van de avond. De president van Philips maakt in een helder en warm pleidooi duidelijk waar we naar toe moeten met de innovatie. Gedurende zijn indrukwekkende woorden, moet ik terug denken aan president Kennedy. Toen Rusland de eerste man de ruimte in had gebracht, voelden de VS zich gepasseerd. Als reactie verklaart Kennedy dat de VS als eerste een man op de maan zullen zetten. Dit eenvoudig gedefinieerde, maar moeilijk realiseerbare doel heeft geleid tot een ware explosieve groei in wetenschap en technologie. Het wordt vaak onderschat, maar we gebruiken elke dag meerdere producten die gebaseerd zijn op de ruimtevaart. Elke keer als we een eitje bakken, plakt het niet aan de bodem vanwege een NASA-polymeer. Kleisterlee maakt zich sterk voor een revolutie in de medische technologie. Relevant, uitdagend, innoverend en vooral geschikt als nieuwe moneymaker voor Nederland. Met ambitie en zonder schroom de beste willen zijn, houdt hij ons voor. Voor deze golf van beoogde activiteit is veel ruimte voor Zuid-Nederland. Wij zijn één van de centra van Europa op het gebied van technologie. Ik ben trots en onze kranten moeten veel meer aandacht aan wetenschap en technologie besteden.

Maar plotseling is er een kentering in de avond. Het blijkt dat een jonge onderzoekster geen baan kan vinden en het pleidooi om gemakkelijk buitenlanders binnen te laten vanwege de tekorten, verliest al zijn kracht. Dit is de innovatieparadox. Mijn oplossing is simpel. Als we geen Ridderzaal-avonden meer organiseren, kan de jonge dame bij Philips direct aan de slag. Als we dan ook stoppen met het innovatieplatform, de vele adviesraden en werkgroepen krijgen we nog eens honderden onderzoekers aan het werk. Vervolgens besparen we veel geld door geen rapporten te schrijven of adviezen te vragen en dat geeft duizenden mensen werk in de Nederlandse innovatie. Als we nu de handen ineenslaan en echt gaan innoveren, kunnen we binnenkort het Evoluon omdopen in Kleisterlee's Medical Technology Centre en kunnen we toeristen de nieuwe medische technologie uitleggen.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 19 november 2003

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina